lunes, 22 de noviembre de 2010

Dia 11: tan a prop, tan lluny



És el paisatge després de la batalla. Quan s’apaguen les llums i els flaixos, quan es tallen les línies radiofòniques, quan baixem les tapes dels nostre portàtils, és això el que en queda. Un bosc de cadires, companys disseminats enllestint les últimes feines, silenci només trencat per cadires que s’arrosseguen, taules que es desmunten, copes que xoquen entre sí.
És el meu moment preferit de la feina. Et pots permetre un moment de tranquilitat, desmuntar a poc a poc, mirar-te els col·legues concentrats. És el que no es veu a la tele ni s'escolta a la ràdio; ser invisible a l’objectiu de les càmeres li dona un valor infinit i converteix la nostra feina en un goig i a nosaltres en uns privilegiats. Al poc toca recollir del tot i enfilar cap a un altre lloc, unes altres cadires, un altre escenari, el mateix protagonista, però aquest espai no ens el pot robar ningú.

Un espai on de vegades hi deixem entrar algun convidat –d’altres venen sense demanar permís, però som generosos i els deixem entrar-. És aquella relació estranya que denominem off. A la foto veieu en primer pla en Jordi Cuminal i a la seva esquerra en Víctor Cullell, de l’equip de campanya del candidat. Al fons, Helena Rakosnik demostra el seu caràcter obert explicant intimitats d'Artur Mas a les periodistes.
Així funciona. Ens acostem a gent de CiU o s’acosten a nosaltres, i comença el ball. Ells són les vedettes, ho saben i administren aquest poder: van un xic més enllà del que diuen a les rodes de premsa, descobreixen part de la seva estratègia electoral, deixen caure alguna intimitat del líder i, amb tot aquest imant, miren d’arrossegar als periodistes i convèncer-los de que la seva posició és la bona, que són ells qui diuen la veritat i l'altre qui menteix.
És fàcil empatitzar amb algú amb qui parles dia rera dia i el risc de donar per cert el que no és més que una intoxicació és elevat. Aquesta nit a Vic, però, Mas, envoltant Rakosnik amb el seu braç amb amor, ha desplegat tot el seu poder de convicció i ens ha fet riure rememorant el fred que van passar els candidats al plató en el debat a 6. En virtut d’aquest pacte poc més puc dir, però si penso que no hi haurà cara a cara si la temperatura a l’estudi baixa de 20 graus.
P.D.: el cara a cara Mas-Montilla encara és a l'aire.

No hay comentarios:

Publicar un comentario