miércoles, 23 de noviembre de 2011

No pensis en un elefant rosa


Una de les noves mesures del govern d’Artur Mas és implantar un tiquet moderador en les receptes mediques. Benvinguts a un nou capítol de “La invasió dels tecnicismes al llenguatge periodístic”
Els guionistes de la sèrie van començar amb “Traumatisme cranoencefàlic” i “Aturada cardiorespiratòria”. Titular-los “Fort cop al cap” o “Mort” és tan vulgar...
Però l’esplendor va arribar amb el filó de la correcció política. Alguns capítols han fet història, com ara “Persones en risc d’exclusió social”, “Gent gran”, “Desacceleració”, “Ajustaments”  o “………………………………..”. Us convido a emplenar el forat. Així ningú no podrà dir que aquest blog no és interactiu!
Detinguem-nos en l’episodi “Tiquet moderador”. Pels experts en gestió mèdica consisteix en pagar petites quantitats dissuasòries. Així jo, pacient, m’ho pensaré dos cops abans de demanar receptes a discreció o (això encara no és sobre la taula) d’anar al metge per tenir algú amb qui parlar.
Diuen que tiquet moderador no és copagament. I amb el diccionari a la ma tenen raó, però la batalla de l’opinió pública l’han perduda. Al carrer, copagament és treure’s un euro de la butxaca per pagar el que sigui per minso que sigui: una recepta, una visita mèdica, l’àpat a l’hospital o part del guix. I no es pot menystenir als mateixos que van fer del pa de motlle un bimbo, del iogurt un danone o de les sabatilles d’esport unes bambes.
No entro en si la mesura és o no necessària, només em pregunto que acaba passant si et demanen que no pensis en un elefant rosa. Ara, potser val més això que dir “co-pa-ga-ment” amb la veu alta i clara i ennuegar-se l'endemà amb l'esmorzar en veure COPAGAMENT escrit a 5 columnes als diaris.
La foto es diu "Edmonson Tickets - Cable Car Zakopane - Kolejka Gubałówka, Poland. 1996, i és de sludgegulper

No hay comentarios:

Publicar un comentario