miércoles, 7 de noviembre de 2012

Incògnites d'unes eleccions: Segona Força

CiU guanyarà les eleccions. El PSC s'estimbarà. Ara bé, quina serà la segona força al Parlament? A qui li tocarà fer de contrapès (o de crossa) d'Artur Mas en una legislatura que es preveu històrica? Les enquestes donen opcions reals al mateix PSC, al PPC i a ERC. Què en pensen 3 periodistes?


Carme Clèries
Tota una institució a l'àrea de Política de Catalunya Ràdio

El PSC. Malgrat tot crec que el PSC es mantindrà com a segona força política a Catalunya, molt a tocar del PP i d’ERC. La darrera enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió, el CEO, els relegava a la quarta posició, però és cert que molta gent no tenia el seu vot decidit o simplement no el va revelar, si els sumem, més d'un 45 per cent dels enquestats. Darrera d’aquest percentatge s’amaga tradicionalment molt vot ocult que va a parar al PP però sembla lògic pensar que els socialistes catalans se n’enduran una part. Queda també tota una campanya electoral per davant i de com l’enfoquin en dependrà també, en bona mesura, crec jo, els resultats finals.


Pol Foradada
Si algo pasa, en Pol ho explica a la Cadena SER

El PSC. En tindrà prou amb treure 20 diputats per mantenir-se com a segona força. I jo sóc dels que creu que no baixarà tant com diuen les enquestes; el PSC ja té vot ocult a Catalunya i per poc que faci el candidat d'aquí al 25N ja serà més que fins ara. Apart, al PP reconeixen -en privat- que signarien mantenir els 18 diputats que van obtenir fa 2 anys (a les seves enquestes internes, aquest és el millor resultat que els surt). Per tant, malgrat el mal moment que viuen els socialistes, crec que seguiran una altra legislatura com a segona força, això sí, més a prop que mai de la tercera i de la quarta.



Marc Martínez Amat
És el cap de Política de RAC1

El PSC. Probablement aquestes siguin les eleccions en què més costi fer pronòstics, tenint en compte el terrabastall polític que ha provocat la manifestació de la Diada i les reaccions de Barcelona i Madrid, que converteixen el 25-N en una convocatòria excepcional. El PSC, malgrat que les eleccions l'han agafat a contrapeu, amb un lideratge poc consolidat i dificultats per engrescar els votants, té un nivell d'implantació molt important en el país, i està en condicions, per poc que aconsegueixi mobilitzar els seus, de mantenir la segona plaça, i aguantar per sobre dels 20 escons.

Perdre la segona posició no dependria tant del paper del PP i d'ERC sinó del demèrit dels socialistes. I això no podrà evitar que hagin de fer una profunda reflexió dels motius pels quals el 25-N poden empitjorar els pitjors resultats de la història, que va treure José Montilla el 2010.

En conclusió: no queda clar si CiU aconseguirà la majoria absoluta, només que ho tindrà difícil; el PSC patirà una davallada històrica, segur; però mantindrà la segona posició, tot i que a molta distància. Fins aquí els vaticinis, arriba la campanya i comença el camí cap a les certeses.



No hay comentarios:

Publicar un comentario