sábado, 10 de noviembre de 2012

Dia 2: Cuina, saló, balcó

Una jornada de campanya comença sempre, sempre a la cuina. Allà un grup selecte de xefs valora els ingredients (el missatge que es vol donar aquell dia, les propostes o acusacions dels altres candidats, l'actualitat informativa) i decideix quin plat es portarà al saló. Els comensals s'hi esperen: busquen la maduixa, ben grossa, vermella, lluent (el cuiner ho pot posar més fàcil si la serveix en un plat gris i rutinari). Quan la troben diuen, ei, audiència, mireu quina maduixa! I entre fogons, els cuiners somriuen satisfets.



Així són els matins de campanya, de la cuina al saló. Un saló de cartó pedra, amb el segell d'Ikea, sense pretensions ni exhibicions gratuites de poder, montable i desmontable en minuts, que no distregui de res que no sigui la fresca i saborosa maduixa.

Garantir una futura conselleria d'Acció Exterior, el que la premsa volia escoltar, hagués estat un maduixot; "donar a Acció Exterior rang de conselleria", el que Mas realment havia dit, una maduixa una mica pansida, però els periodistes la paguem igualment. Fent passar maduixa per maduixot, és aquí on el cuiner demostra el seu art.

Cuina, saló i balcó. El candidat surt a la nit a la balconada a cantar el menú (en un ambient fresquet si ets a La Seu d'Urgell, al Pirineu) i xerra. De com Catalunya amb un estat propi és perfectament viable, de com l'Estat ens ha fallat durant 300 anys... Però en el menjador d'avui, com el de la primera nit a Reus, ni públic ni periodistes acaben d'escalfar-se, no frisen amb l'oferta.

Fins que arriba el directe de TV3 i Mas alça la veu i accelera el ritme i deixa anar la segona maduixa del dia, la realment bona: no tolerarà que Mariano Rajoy vulgui dividir els catalans per la llengua que parlen amb anuncis com aquest. Mas vs. Rajoy, ups! Els periodistes, ja cansats en només en 2 dies de campanya i atordits per 129 acomiadaments salvatges, desperten de cop. Així es fabrica un tall de veu, un titular: al pavelló, despertant la premsa del sopor només amb un esguard del plat estrella de la carta, mentre a les llars, el missate ha arribat directe des de la cuina. Aviat no caldrà passar pel saló.



Finalment toca desmontar el balcó. Com abans el saló, només han existit durant unes hores, eren il·lusions. Només la cuina continua.

No hay comentarios:

Publicar un comentario