lunes, 17 de diciembre de 2012

Per què la Mesa del Parlament és important per a tu

Mesa del Parlament de Catalunya a la IX Legislatura

La Mesa del Parlament: sembla que no pintin res, aquests 7 diputats, asseguts hores i hores als plens. Calen una presidenta, 2 vicepresidents i 4 secretaris per regular un debat parlamentari? Probablement no, tret d'algunes excepcions. Però fora de l'hemicicle, la Mesa és important per la teva vida, la meva, la de tots. Per què? Bàsicament, per tres motius:

- Per decidir quan es tramiten les lleis al Parlament. Per les mans d'aquests 7 diputats passen totes les lleis. En aquesta legislatura CiU hi tindrà tres membres (entre d'ells la presidenta, amb vot de qualitat) i ERC un. Per tant, per posar un exemple, el projecte de llei de Consultes del Govern tindrà una catifa vermella a davant per ser tramitada, mentre qui demani, què sé jo, la supressió de la Brigada Mòbil o dels peatges a les autopistes, un referèndum d'autodeterminació (??), o la creació d'una renda bàsica universal, sempre serà l'últim de la cua (si no acaba decaient).

- Pel que cobrenprou diners com per justificar que hi siguem a sobre, ens obliguen a participar en la vida pública. És això:
  • Presidenta (Núria de Gispert/CiU): 120.715,39 € bruts
  • Vicepresidents (Anna Simó/ERC, Lluís Corominas/CiU): 92.632,29 € bruts
  • Secretaris (Miquel Iceta/PSC, Pere Calbó/PPC, Josep Rull/CiU, David Companyon/ICV-EUiA): 75.497,85 € bruts
- Per exemplificar els pitjors vicis dels partits. Qui hauria de formar part de la Mesa? Bons coneixedors del reglament del Parlament prou experimentats per aplicar-lo amb rigor i coherència, amb flexibilitat si cal, però també anant en contra del seu propi partit si l'ocasió ho demana. En canvi, en ocasions els grups adjudiquen un lloc a la Mesa com a premi o per quotes de poder internes: un motiu més per exigir uns partits més transparents i democràtics.

La Mesa és un mirall del Parlament i, en última instància, dels partits i de la societat a què representen. Controlar-la és important per a tu, per a mi, per a tothom.

No hay comentarios:

Publicar un comentario