martes, 23 de octubre de 2012

Incògnites d'unes eleccions: CiU

En les setmanes que queden fins la campanya electoral abordarem les grans incògnites que es resoldran el 25 de novembre a través de les opinions de periodistes que la seguiran. La primera és: obtindrà CiU la majoria absoluta?


Francesc Alguacil
Enganxat al seu portàtil explica allò que veu per l'e-notícies.

NO. CiU no guanyarà per majoria absoluta perquè és el partit que capitalitza el vot del seny i la societat catalana actual està massa arrauxada. Mas rebaixarà el to independentista durant la campanya. Auguro un increment dels partits amb poca representació, que esgarraparan electorat cansat de CiU, PSC i PP.




Laura Lorenzo
Són anys i panys seguint CiU des dels micròfons d'Onda Cero.

NO. Un mes abans ningú hauria dit que un milió i mig de persones sortirien al carrer a la Diada, però s'intuïa una manifestació massiva. La situació ara és similar. És més que possible que el 25 de novembre hi hagi molta participació i tot apunta a que CiU tindrà un molt bon resultat. Però és qüestió de matemàtiques, per a que uns pugin, uns altres han de baixar. I els 6 diputats que li falten a CiU per a la majoria absoluta són massa tenint en compte que al 2010 ja van tenir un gran resultat. Fregaran l'absoluta, però no l'aconseguiran.


Roger Mateos
Pocs periodistes coneixen millor CiU. En parla a l'agència EFE.

. Perquè acostumo a ser l'últim classificat en les porres electorals i aquest cop posaré que CiU es queda en 66 diputats. I perquè a darrera hora Mas xuclarà vot útil sobiranista que pot donar-li l'impuls definitiu. I perquè, a poc que s'hi esforcin, grans personalitats de la política espanyola acabaran d'escalfar l'ambient, sembrant la campanya de mines, provocant nous xocs amb el Govern, i CiU probablement ho sabrà aprofitar en benefici propi.



Quico Sallés
No se'n perd una des de Nació Digital. L'última, les eleccions a Euskadi.

. És factible si la participació és molt elevada. Per càlculs d'Hondt, una gran mobilització electoral sempre prima al partit gran. Per altra banda, CiU hauria de tenir molta destresa per mantenir la tensió electoral de les darreres setmanes sense caure en l'esgotament, un risc inherent a tot discurs monotemàtic. Si el debat polític independentista es manté esverat es produiria l'efecte esquizofrènic de l'eufòria, com quan una gran massa social es mobilitza a favor d'un determinat equip de futbol o jugador perquè ostenta el paper de favorit amb certa pàtina d'èpica. Sinó recordeu qui va guanyar la primera edició d'Operación Triunfo...

Un bon complement d'aquestes opinions és aquest article de l'Edgar Rovira al Cercle Gerrymandering. Afirma que CiU ha sabut bascular cap al centre polític, que a Catalunya voldria dir més catalanisme i més centre-esquerra.

Properament, viurà el PSC una davallada històrica?

No hay comentarios:

Publicar un comentario